Κύρια σημεία της θεωρίας του σχολικού βιβλίου

  1. Κάθε υγρό ασκεί δύναμη σε κάθε σώμα που βυθίζονται σε αυτό. Η δύναμη αυτή λέγεται Άνωση.
  2. Άνωση ασκείται και στα σώματα που βρίσκονται στον αέρα.
  3. Το βάρος ενός σώματος, το οποίο μετριέται με ένα δυναμόμετρο, φαίνεται να είναι μικρότερο όταν το σώμα βυθίζεται μέσα σε ένα υγρό. Αυτό ισχύει γιατί στο σώμα εκτός από το βάρος δρα και η άνωση, οπότε η δύναμη που μετρά το δυναμόμετρο προκύπτει από τη συνισταμένη του βάρους και της άνωσης. Έτσι το βάρος φαίνεται να μειώνεται.
  4. Η άνωση προκύπτει από τη συνισταμένη των δυνάμεων που ασκούνται σε ένα σώμα λόγω της υδροστατικής πίεσης.
  5. Η άνωση έχει φορά προς τα πάνω γιατί λόγω υδροστατικής πίεσης η δύναμη στο κάτω μέρος του σώματος είναι μεγαλύτερη από τη δύναμη στο πάνω μέρος του σώματος, οπότε η συνισταμένη έχει φορά προς τα πάνω.
  6. Η άνωση δεν εξαρτάται από το σχήμα και το βάρος του σώματος.
  7. Η αρχή του Αρχιμήδη αναφέρει ότι τα υγρά ασκούν δύναμη σε κάθε σώμα που βυθίζεται σε αυτά. Η δύναμη αυτή ονομάζεται άνωση, είναι κατακόρυφη, με φορά προς τα πάνω και το μέτρο της ισούται με το βάρος του υγρού που εκτοπίζεται από το σώμα.
  8. Η σχέση που υπολογίζει την άνωση είναι Α=ρ g V όπου ρ είναι η πυκνότητα του υγρού, g η επιτάχυνση της βαρύτητας και V ο όγκος του σώματος που είναι βυθισμένο στο υγρό.
  9. Η άνωση είναι ανάλογη με την πυκνότητα του υγρού και ανάλογη με τον όγκο του σώματος που είναι βυθισμένο στο υγρό.
  10. Ένα σώμα που βρίσκεται στον αέρα δέχεται άνωση, η οποία είναι η συνισταμένη των δυνάμεων που προκαλεί η ατμοσφαιρική πίεση.
Τελευταία τροποποίηση: Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2020, 12:47 μμ